Wanneer laat je een herinneringsdeken maken?

Er staat geen tijd voor wanneer je een herinneringsdeken laat maken. De ene heeft tijd nodig om over het verlies heen te komen en is pas na een aantal jaar toe aan het leeghalen van de kledingkast. Bij een ander gaat het sneller, misschien wel omdat de overledene in een verzorgingshuis woonde en de kamer snel leeg moet worden gehaald.

Dat was ook exact de reden waarom deze klant bij me kwam, haar vader had zijn laatste tijd in een verzorgingshuis gewoond en na zijn overlijden moest al heel snel zijn kamer worden uitgeruimd voor een volgende bewoner. Dan zit je met die kleding en rijst de vraag, wat gaan we daar mee doen? Zo kwamen ze bij mij. Na een mooi gesprek over haar vader en na het achterlaten van zijn kleding ben ik aan de slag gegaan. Een deken voor haar, een voor de vriendin van haar vader en een kussen voor haar broer. Niet iedereen is een type voor een deken.

Uiteraard begin dat weer met het snijden van de lapjes. Kijken hoe je het snijdt want ik wil laten zien dat het om kleding gaat, zeker omdat aan bepaalde kleding ook specifieke herinneringen zitten. Je moet genoeg lapjes snijden want met het leggen van de compositie verander ik nog wel eens wat en dan is het handiger als je genoeg lapjes hebt.

Uit de dozen met kleding kwamen ook dingen die ik niet in zijn geheel kon gebruiken maar wel heel specifiek waren voor de overledene. Een baseballpet is niet bruikbaar in de deken maar de logo’s erop kan ik wel op een ander stuk stof naaien. Zakdoeken zijn te dun om te gebruiken maar als je zakken van de kleding gebruikt in de deken kun je die er wel in stoppen. Dat zijn van die details die ik mooi vind, zo word een deken persoonlijk. En in dit geval werden de zakdoekjes nog persoonlijker om dat ik er de vingerafdruk van haar vader op geprint heb. Zij had de vingerafdruk gekregen en wilde daar graag wat mee doen op de deken. De technische uitvoering was een stuk lastiger(diapositief en/of geborduurd lukten niet) omdat het heel fijn en gedetailleerd is en daarom heb ik besloten om ze op de zakdoeken te printen.

Twee dekens en een kussen betekenen ook heel veel lapjes en dan ben ik gauw een uur of 4-5 uur bezig met lapjes snijden. Dat is iets wat veel mensen vergeten, de tijd die in het hele maakproces gaat zitten. Als ik mijn prijs voor een deken laat weten schrikken veel mensen toch maar als ik uitleg hoe lang ik er mee bezig ben dan snappen ze het beter. Per deken ben ik zo’n 10 uur bezig. Van het persoonlijke gesprek, de lapjes snijden, compositie maken, het aan elkaar naaien van de lapjes en daarna er een deken van maken.

 

 

Uiteindelijk is toch het resultaat wat telt, hoe vind jij het geworden?

Ik hou er van als het persoonlijk wordt en dat is in dit geval ook weer goed gelukt. Mocht je ook een herinneringsdeken of iets heel anders willen laten maken dan kun je me altijd een mailtje sturen met je vragen. Bellen mag uiteraard ook.

1 antwoord
 1. Janine Knippen-Swinkels
  Janine Knippen-Swinkels zegt:

  Esther nogmaals veel dank voor het maken van deze dekens en kussen. We zijn er alledrie heel erg blij mee. Allemaal stukjes herinneringen en fijn om mijn lieve paps op deze manier bij me te hebben.

  Lieve groetjes,

  Janine

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *