In voor- en tegenspoed

Tegenspoed heb ik wel gehad, eind februari is mijn vader na een kort ziekbed overleden en dat heeft veel impact gehad, veel meer dan ik had kunnen bedenken. Nu merk ik dat ik langzaam aan mijn leven weer oppak en mijn focus weer terug krijg.

Ik heb ook niet zoveel inspiratie om op social media te posten maar het bijzondere is dat ik wel een stijging in de opdrachten voor herinneringsdekens zie. En wat het mooie is? Dat ze niet alleen als herinnering aan een overledene zijn! Op dit moment heb ik net een opdracht voor een herinneringsdeken voor een bruiloft afgemaakt. Zo leuk om te doen want de bruiloftsgasten hebben allemaal een lapje ingeleverd met een persoonlijke wens voor het bruidspaar of het stofje met een gezamenlijke herinnering. Zo bijzonder en precies de opdracht die ik nodig had!

En wat krijg je dan een bijzondere lapjes binnen: een vaatdoekje met een boodschap, een theedoek met een puzzel, een zakdoek, een pareo, een stuk nepbont, een stuk van een vlag van een sportvereniging maar ook een zelfgeschilderd van Gogh schilderij op fluweel. Zo bijzonder allemaal. Maar de meest bijzondere vond ikzelf wel de babydeken die de bruid had gegeven als cadeau bij de geboorte van het kind van een vriendin en nu weer terug kreeg. Er zit nog een verhaal aan die deken maar die houd ik met een goede reden privé. Zo ook de namen van het bruidspaar omdat ik dat zo afgesproken heb.

Omdat het een tweepersoonsdeken voor op bed moest worden heb je ook te maken met een heel groot oppervlak en moet je ook genoeg stof hebben. Het afgesproken formaat van de lapjes bleek daardoor niet haalbaar maar een maatje groter kon wel uit. Het bleek dat een aantal huwelijksgasten de lapjes wat krap hadden berekend en sommigen weer wat te ruim, dus vierkante lapjes werd lastig maar alles op dezelfde hoogte ging wel. Daardoor zijn sommige lapjes wat smaller en sommige wat breder maar dat geeft een speels effect. Zeker als er ook nog glitterstof en langharig bont tussen zit! Na een flinke puzzel was ik op  het volgende uitgekomen als globale indeling.

Soms veranderd er nog wat tijdens het maakproces. En dat was hier ook zo, er kwam nog een lapje bij die laat was binnen gekomen. Het aan elkaar naaien van alle verschillende materialen is soms ook een uitdaging, sommige stoffen rekken heel veel en sommigen helemaal niet. Ook de dikte van de stof kan het naaien wat lastiger maken. Gelukkig bestaan er spelden 😁, die ik op die momenten kon gebruiken.

Als de voorkant af is moet er een echte deken van gemaakt worden, nu is er gekozen voor een katoenen fleece en uiteraard komt daar nog een laag fiberfill tussen. Altijd lastig om deze netjes op elkaar te naaien vanwege het verschil in rekbaarheid. Deze keer heb ik gekozen om de rand af te locken met een fluoriserend groen garen, juist omdat er veel groen in de deken is verwerkt.

Wat vind jij van het resultaat? De klant vind het geweldig geworden, hoe het bruidspaar reageert dat hoor ik nog maar zo’n persoonlijk cadeau is toch fantastisch? Helemaal omdat ze een fotoboek bij de deken krijgen met daarin alle gasten met “hun” lapje en een persoonlijke wens.

Zo zie je, een herinneringsdeken hoeft dus helemaal geen verdrietige reden hebben om er een te laten maken, een huwelijk, een speciale leeftijd(Sarah of Abraham, 50 jaar dus), of als herinnering aan een speciale periode in het leven (de babytijd bijvoorbeeld) of iets anders waar je de herinnering levend van wilt houden, ik kan het voor je maken. En iedere deken is anders, vanwege de stoffen maar ook omdat ik tijdens een gesprek dingen vraag en die zo persoonlijk mogelijk in de deken ga verwerken, in alle details. Knoopjes, labels, wat dan ook!

1 antwoord
  1. Ruth
    Ruth zegt:

    De patchwork deken was het mooiste cadeau voor t bruidspaar. Alle gasten waren hierin vertegenwoordigd. De deken werd door 4 mensen binnen gedragen tijdens het diner. Veel tranen van ontroering, ook omdat nog niemand het eindresultaat had gezien, en opeens het eigen lapje in de prachtige deken zag verwerkt. ❤️

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *