Herinneringsdekens laten maken

Iemand verliezen is ontzettend zwaar, dat heb ik van heel nabij meegemaakt, en het doet zeer, veel zeer.

Na alle drukte rondom het regelen van de uitvaart, en dan ook nog de uitvaart zelf, komt vaak de leegte. De grote leegte van het missen van de aanwezigheid van een dierbare. De stilte zonder stemmen. De angst dat de herinnering vervaagt. Hopelijk kun je daar wel over praten met de mensen om je heen, maar niet altijd wil je dat. Je wilt geen andere mensen, je wilt jouw dierbare terug. Diegene bij je willen voelen, samen herinneringen ophalen. Jezelf gekoesterd en veilig voelen. 

Dat gevoel een heel klein beetje terugbrengen, dat kan met een herinneringsdeken.

Wat is een herinneringsdeken? 

Een herinneringsdeken is gemaakt van de kleding van de overledene en/of stof waar een herinnering voor jou aanzit, zoals bijvoorbeeld de gordijnen van jullie eerste woning samen of iets anders wat jullie samen hebben gekocht. Dat kan van alles zijn. Samen vormen deze stofjes een heel persoonlijk palet vol kostbare herinneringen. 

Om de kleding in de kast te laten hangen is meestal geen optie, het neemt veel ruimte in die je mogelijk hard kunt gebruiken en in de praktijk blijkt dat je de kast na een tijdje helemaal niet meer opent. Maar de stoffen weggooien kun je ook niet, daarvoor zijn ze veel te dierbaar. En zo blijven ze verloren en doelloos hangen tot de herinneringen vervagen… 

Door al deze voor jou zo kostbare stoffen te gebruiken in een deken blijven je herinneringen wel levend. Bijvoorbeeld als je ’s avonds op de bank zit met de deken over je benen en je ondertussen even over de stofjes aait, dan “voel” je de aanwezigheid van je dierbare weer even. Je ziet de print van dat favoriete shirt en weet weer wanneer het gedragen werd, denkt terug aan al die fijne momenten, en zo houden de herinneringen jou letterlijk en figuurlijk warm. 

Samen kunnen we bekijken hoe we jouw deken zo persoonlijk en eigen mogelijk kunnen maken, passend bij jou en jouw dierbare. We kunnen er tevens naar kijken hoe de deken mooi in je interieur past. Er is van alles mogelijk. 

Ben jij geen type voor een deken maar wil je wel de kast leegmaken zonder de kleding weg te gooien, dan zijn er ook nog andere mogelijkheden. Zo kun je denken aan een kleed of een tapijt. Of heb je niet genoeg kleding voor een deken, een kussenhoes kan ook nog. Misschien heb je zelf nog wel een ander idee. Samen komen we er wel uit. 

Herinneringsdekens kun je ook gebruiken voor dementerende mensen of als herinnering aan een bepaalde periode in je leven.

Mensen met Alzheimer worden vergeetachtig en verliezen langzaam aan ook hun herinneringen. Door stofjes van oude kleding van zichzelf of hun (nog levende) dierbaren te zien en te voelen blijven ook voor hun de herinneringen levend. Door het zien van de patroontjes en de stofjes blijft hun verleden tastbaar voor ze en blijven ze hun hersenen stimuleren waardoor hun ziekte minder snel achteruit gaat.

De eerste periode van het leven van je kindje is heel speciaal en blijft je altijd dierbaar. Zo’n klein mensje dat helemaal afhankelijk is van jou.

Eigenlijk wil je de te klein geworden babykleertjes van je kindje niet weg doen maar je hebt geen ruimte om alles te bewaren. Dan is een lappendeken van die kleertjes uit die periode een mooi idee om toch je herinneringen vast te houden en tegelijk je zolder of berghok opgeruimd te krijgen/houden.

Zie je iets op de site wat je ook graag zou willen hebben maar dan gemaakt met spullen die voor jou een herinnering hebben, neem dan contact met me op. Ik kan het voor je maken maar we kunnen er ook samen iets moois van maken tijdens een workshop. Vraag me naar de mogelijkheden.

Mocht je geen deken willen of is de kleding niet mooi genoeg meer om in een deken te verwerken dan is er nog een andere optie, een herinneringstapijt. In dat geval wordt de kleding in repen gesneden en aan elkaar gehaakt. Een heel ander effect als een deken maar zeker niet minder mooi. Het kan een rond tapijt worden maar ook een vierkant of rechthoekig model is mogelijk. Alles gaat in overleg.

In mijn blog laat ik ook voorbeelden zien van dekens die ik al gemaakt heb. Uiteraard allemaal met toestemming van de opdrachtgevers.

Prijzen van de dekens zijn erg afhankelijk van wat de klant wil, hoeveel uur ik bezig ben met het vervaardigen van de deken, de grootte van de deken, het formaat van de lapjes, het soort stofjes dat wordt aangeleverd, etc, etc…. Daarom heb ik geen standaard prijslijst en zul je me moeten contacten voor een exacte prijs, wel heb ik, om toch een indicatie te geven, een vanaf-prijs: 300 euro.