Tijd verstrijkt…..

Sommige mooie dingen hebben tijd nodig om te ontstaan en dat geldt zeker voor deze geweldige deken. En de meeste tijd zat bij deze deken tussen het eerste contact met de klant en het daadwerkelijke aanleveren van de kleding. Na het eerste contact waarin ik mijn werkwijze uitleg en de klant wat vragen stel wat ze precies willen en verwachten moest de klant overleggen met haar dochter. Voor haar was de deken bestemd en zij was er toen nog niet helemaal aan toe om de kleding in te leveren. Dat respecteer ik, iedereen heeft zijn eigen pad in rouwverwerking. Zeker als het om je geliefde vader gaat.

Het bleef dus een tijdje stil. Ze hadden in eerste instantie bedacht om het samen met mij te maken maar aangezien we meer dan 100 kilometer uit elkaar wonen en de deken niet in een middagje in elkaar gezet kan worden, stuitten we op een logistiek probleem. Daarbij is het best emotioneel om zelf de kleding van je overleden vader “kapot” te knippen. Ik sta er toch verder af en kan er op een andere manier naar kijken en mee omgaan. Daar moesten ze even over nadenken en kwamen een aantal maanden later toch bij me terug om de kleding bij me achter te laten.

Ze kwamen met een verhuisdoos vol met kleding van vader, samen met een fleece deken waar hij vaak onder lag toen hij ziek was. Ook had de dochter de blouse mee die ze aanhad op de uitvaart, ze had deze nooit meer aan omdat daar die herinnering aan vast zat. Ze wilde deze blouse(met hartjes) ook in de deken verwerkt hebben. Dat vind ik een heel mooi gebaar.

In de meeste gevallen zoek ik de stof voor de achterkant uit naar de wensen van de klant, meestal is dit een zachte katoenen fleecestof maar nu wilde de klant de (synthetische) fleecedeken die ze mee had genomen als achterkant van de deken. Uiteraard kan dat ook maar omdat het een synthetische stof is met daarop 2 lagen(de fiberfill vulling en de bovenkant van lapjes) maakt het dat de deken wel heel warm is als je eronder ligt. Het heeft niet mijn voorkeur maar als de klant dat graag wil dan doe ik dat.

Omdat deze fleecedeken een andere maat heeft zorgt dat ook dat de lapjes aan voorkant van de zijkant wat kleiner zijn maar ik het wel gezorgd dat ze aan beide kanten even klein/groot zijn. De zijkant is afgelokt met knalrood garen zoals de klant graag wilde.

Bij het snijden van de lapjes zorg ik zoveel mogelijk voor herkenningspunten van de kleding, dus een zak van een broek of overhemd mag zichtbaar zijn. Ook kun je daar nog iets van de overledene in bewaren, een zakdoek, een geschreven briefje om maar wat te noemen.

Als ik de kleding versnijd/verknip kijk is eerst altijd goed wat de mooiste delen zijn om in de deken te gebruiken, of er nog een mooi label is wat ik nog ergens kan gebruiken, ik haal de overgebleven knoopjes eraf, die kan ik nog gebruiken. Dat heb ik bij deze deken ook gedaan. ik heb de deken niet doorgestikt om de vulling op zijn plaats te houden maar ik het knoopjes gebruikt om het door te steken. Een klusje dat ik altijd met de hand doe, kost wel wat extra tijd maar zo wordt het wel het mooist.

Op de foto hierboven zie je de knopen nog niet, op de foto hieronder wel. Strategisch geplaatst om de vulling op zijn plaats te houden en de knopen klein genoeg om niet te irriteren als je eronder ligt.

Als je de voorkant goed bekijkt zie je dat er 2 keer een dubbel lapje in zit. De afbeelding van de platenspeler op een T-shirt zou niet meer zo krachtig zijn als dit in 2 delen terug zou komen dus deze afbeelding heb ik heel gehouden. Zo ook de “1989” op een sweater. Dit is het geboortejaar van de dochter en vader droeg die sweater altijd met trots. Dat zijn de dingen die de deken eigen maken, herinnering geven. En de klant, die had tranen in haar ogen toen ze de deken kwamen ophalen, zij zag al haar herinneringen terug in de deken. Daar doe ik het voor, zorgen dat de herinneringen levend blijven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *