Hoe een deken helpt bij rouwverwerking.

Iemand verliezen doet zeer, heel zeer daar kan ik helaas over mee praten. Praten over de overledene helpt maar dat wil je niet altijd, soms wil je even alleen zijn en alle herinneringen die jullie samen hadden koesteren. De aanwezigheid van je dierbare blijven voelen maar hoe hou je die herinneringen levend? Dat kan onder andere met een herinneringsdeken.

Een herinneringsdeken bevat kleding van de overledene maar ook andere stoffen waar voor jou/jullie een herinnering aan zit. Dat kunnen bijvoorbeeld ook de gordijnen zijn die jullie samen gekocht hebben voor jullie eerste huis maar zolang het stof is kan er een heleboel. Jouw herinnering is belangrijk!

Zo heb ik laatst 2 dekens gemaakt van de kleding van een veel te vroeg en plotseling overleden vader. Een voor de vrouw en een voor de dochter die inmiddels op zichzelf woont. Nu kunnen ze beiden op hun eigen manier rouwen en hebben ze allebei nog iets moois en tastbaars van hun dierbare.

Het is fijn als de nabestaanden zelf de kleding komen brengen want dan hebben we er nog een mooi gesprek over en kan ik tegelijk zien aan welke items de meeste en waardevolste herinneringen zitten. Die stoffen worden dus zeker in de deken verwerkt. Ook de verhalen die ze vertellen zijn belangrijk want dat maakt dat ik soms wat extras in deken kan verwerken.

Deze vader was fervent wandelaar dus zijn wandelkleding moest gebruikt. Ook hadden ze de traditie om elkaar met kerst een onderbroek cadeau te doen dus ook die moesten erin. Niet het meest gebruikelijke kledingstuk om in een deken te verwerken maar in dit geval heel belangrijk! En ja, ik gebruik alleen de stukken zonder vlekken, dat doe ik trouwens bij alle kleding, ik knip om de vlekken heen.

Gelukkig hadden ze genoeg kleding mee en hadden ze het zelf al een beetje uitgezocht op kleur omdat ze dat mooi vinden. En met zoveel materiaal kun je natuurlijk twee geweldige dekens maken. Zie hier het resultaat van beide dekens.

Deken 1, nu nog zonder achterkant.

En hier zijn beide dekens klaar. Een eis was dat beide dekens wel dezelfde stofjes moest bevatten maar dat ze er wel anders uit moesten zien. Dat is wel gelukt omdat ik ook de achterkant van een deken anders heb gemaakt. Daar heb ik naast de groene zachte, katoenen fleece ook nog wat lapjes van de kleding gebruikt. De andere deken heeft een effen groene achterkant.

Wat ik altijd doe is zoveel mogelijk details proberen te gebruiken in de deken. Door bijvoorbeeld labels, knopen of zakken. En sommige details zijn te mooi om niet te laten zien.

Hieronder een selectie:

Een labeltje uit een overhemd met een toevallige verwijzing naar de Surinaamse roots van de vader

Grappig label van een onderbroek

Zakken van wandelbroeken en -blouses , sluitingen van shirts, de details maken het zo eigen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *