Sneaky binders

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!”  Of deze uitspraak ook echt van Pippi Langkous is, daar zijn de meningen over verdeeld maar deze uitspraak is zeker op mij van toepassing. Alle creatieve dingen wil ik uitproberen en kijken of ik het ook kan en een van die dingen is schoenen/sneakers maken.

Toen ik vorig jaar een adresje vond waar ik een pakket kon bestellen om sneakers te maken heb ik dat direct gedaan. Helaas duurde het door alle Coronamaatregelen en invoerperikelen het een tijd voor ik het daadwerkelijk in huis had. Maar als het er dan is dan moet het ook snel gemaakt worden en uiteraard gebruik van een borduurwerk.

Het patroon van de bovenkant van de sneaker moest ik downloaden en printen, daar liep het een beetje spaak want door een verkeerde instelling met het printen kreeg ik het patroon niet op de goede maat. Soms zie je zelf niet waar het fout gaat maar met een tip van een kennis was het uiteindelijk opgelost.

Nu ik wel het correcte patroon had was het even schuiven en zoeken op het borduurwerk om het patroon zo mooi en herkenbaar mogelijk uit te knippen. Daar gaat soms wel wat tijd in zitten maar dan krijg je het mooiste resultaat!

Het borduurwerk op bovenstaande foto heb ik uiteindelijk niet gebruikt want ik had het idee dat de afbeelding op de sneakers niet over zou komen en heb toen voor een ander borduurwerk gekozen.

Na het knippen van de patronen heb ik ze nogmaals geknipt van een stevige stof voor de voering. Ter bescherming van het borduurwerk én van mijn voet. Aan de achterkant van een borduurwerk zitten heel veel aan- en afhechtingen van het garen en daardoor veel bobbeltjes. Dat gaat zeer doen op de huid dus is een voering in dit geval geen overbodige luxe.

Voor een strakke afwerking heb ik een gele biaisband gebruikt juist omdat die kleur ook in het borduurwerk zit. Verder heb ik zwarte matte nestels gebruikt voor de vetergaatjes. Dat vind ik hierbij meer passen als glanzende zilveren nestels.

Om de bovenkant netjes aan de zool te naaien heb ik met een rijgdraad alle naaipunten gemarkeerd. Dat maakt het makkelijker met naaien en om te controleren of je nog op de goede plek naait waardoor het model mooi aansluit op de voet.

Het is heel goed opletten en tijdens het naaien moet je ook zorgen dat je genoeg spanning houdt met de draad maar wat een geweldig leuke klus om te doen, zeker als je het eindresultaat ziet. Ik ben zo trots dat ik het gemaakt heb en dat ik mijn vaardigheden weer heb uitgebreid!

En de reacties van mensen als ik de sneakers aan heb…. geweldig positief! Als ik zeg dat ik ze zelf gemaakt heb zetten de meesten hele grote ogen op. 😁 Zo leuk om te zien.

Denk jij na het zien van deze sneakers, die wil ik ook! Neem dan contact met me op dan bespreken we de mogelijkheden en de prijzen. Ik kan bijvoorbeeld ook leren sneakers maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *